-
F1-thema voor Junkyardrace tijdens Zandvoort Race Classics

Een speciale gast tijdens de Zandvoort Race Classics van 16-18 juli is de Junkyardrace. Het is voor het eerst dat deze bijzondere race op een historisch evenement plaatsvindt – en eigenlijk is dat niet zo vreemd. De deelnemende auto’s met een maximale straatwaarde van 500 euro zijn allerminst de nieuwste. En met het thema van dit jaar, de Formule 1, kunnen de teams niet alleen vooruitkijken naar de terugkeer van de GP van Nederland in september, maar ook teruggrijpen op de rijke geschiedenis van de Grand Prix.

De Junkyardrace bestaat sinds 2015 en inmiddels zijn er alweer tien Junkyardraces verreden, soms meerdere per jaar. Elke wedstrijd is alleen toegankelijk voor standaardauto’s van vóór het jaar 2000, met een maximale handelswaarde van 500 euro. Deelnemers zijn welkom met een gewoon rijbewijs. Gezelligheid en elkaars veiligheid staan voorop, dus de Junkyardrace is geschikt voor iedereen voor wie het normale racen te serieus en te duur is.

Om het ludieke karakter van de race te benadrukken, worden de auto’s niet alleen veilig gemaakt met behulp van onder meer een rolkooi en een racestoel. Er mogen ook aanpassingen worden gedaan die bij het thema passen. Voor dit jaar is het thema Formule 1. Dat betekent dus auto’s met een achtervleugel, een gekke neus, een luchthapper op het dak of bijvoorbeeld een kleurenschema dat doet denken aan een F1-auto van vroeger of vandaag – van Gulf tot Martini.

Tijdens de eerste endurance wedstrijd was al te zien hoe de teams het F1-thema hebben opgepikt. Het ene team reed bijvoorbeeld in AlphaTauri-kleuren (in een Honda uiteraard!), terwijl het andere team teruggreep op de geschiedenis rondom Moneytron Onyx, eind jaren tachtig het F1-team van de excentrieke Belgische miljonair Jean-Pierre van Rossem. Natuurlijk kwamen ook de oranje Arrows-Asiatech-kleuren van Jos Verstappen voorbij, net als de Red Bull-kleuren van Max. Minstens zo grappig: een BMW in de kleuren van de Mercedes-safetycar!

Deze keer rijden de auto’s niet zes uur, maar één uur – wat voor de doorgewinterde Junkyardracers gelijkstaat aan een sprintrace. Omdat niets in de Junkyardrace ‘gewoon’ is, heeft de organisatie voor deze 1-uursrace een reeks anders-dan-andere toevoegingen in petto. Denk daarbij aan een extra chicane, enkele verplichte stints en een paar aparte straffen…

Contact