-
Maixe
Historic Grand Prix bijzonder evenement op autosportkalender van 2020

De negende Historic Grand Prix is een bijzonder evenement gebleken op de autosportkalender van dit coronajaar vol uitdagingen. Co-organisatoren CM•com Circuit Zandvoort en de HARC zijn er trots op dat het evenement toch kon doorgaan op de geplande datum en zelfs in beperkte mate publiek kon verwelkomen. De aanwezigheid van toeschouwers zorgde voor een ouderwetse sfeer – en ook de actie op de baan was als vanouds.

De Historic Grand Prix was bovendien het eerste grote internationale evenement dat plaatsvond op het circuit dat werd verbouwd voor de terugkeer van de Grand Prix van Nederland. Omdat het debuut van die race werd uitgesteld tot 2021, konden Max Verstappen of Lewis Hamilton daarom afgelopen mei niet meteen een nieuw officieel ronderecord laten noteren.

Essay Produkties

Dat record staat nu op naam van Mike Cantillon, coureur in het Masters Historic Formula One (MHF1). In zijn Williams FW07C zette hij in de tweede MHF1-race op zondag een tijd neer van 1.31.977. De Ier houdt nu mogelijk tot ver in 2021 dit ronderecord op het nieuwe, 4,259 km lange circuit vast.

Rick Smulders Fotografie

Cantillon was overigens niet de éérste ronderecordhouder, want op zaterdag reed Jack Dex een snelste ronde van 1.33.395 in de eerste race van de Aston Martin Masters Endurance Legends (AMMEL). Dat deed hij in de BR01 LMP2, een van de Le Mans-auto’s uit de periode 1995-2015 die voor het eerst de Historic Grand Prix met een bezoek vereerden.

Rick Smulders Fotografie

De tweede AMMEL-race werd gewonnen door David Hart en Nicky Pastorelli in de Maserati MC12 GT1. Het was een van de overwinningen die bijdroegen aan de perfecte zondag van Hart Sr, die drie zeges uit drie starts liet noteren. ’s Ochtends had hij in zijn Bizzarrini 5300 GT samen met zoon Olivier de Masters Gentlemen Drivers gewonnen, later op de dag zou hij (opnieuw met Pastorelli) de Masters Historic Sports Cars op zijn naam schrijven, deze keer in een Lola T70 Mk3B.

Essay Produkties

Getalsmatig, maar ook qua spektakel leverde mede-organisator HARC de twee mooiste velden van het evenement. Het RECO NK GTTC nam 53 auto’s mee, die van voren naar achteren strijd leverden, hetzelfde gold voor de 41 auto’s van het HARC NK82-90.

Justin van Densen - Essay Produkties

Net zo blij waren de toeschouwers met de royale bijdrage uit Duitsland. Publieksfavoriet was ongetwijfeld de 100 Meilen Trophy, waarin de dikste sportwagens uit de jaren zeventig aantraden. Beide races leverden een duel om de kop dat de hele wedstrijd voortduurde: op zaterdag streed Felix Haas (Lola T294) met Georg Hallau (T310), op zondag kreeg Hallau’s Lola felle concurrentie van een andere Can-Am-auto, de schitterende McLaren M8F van Peter Schleifer.

Rick Smulders Fotografie

Zo konden deelnemers en bezoekers terugkijken op drie volle dagen historische autosport, die op een enkele korte regenbui na in heerlijk nazomerweer voorbijvlogen. Meer nog dan in andere jaren bood de Historic Grand Prix een vlucht uit de hectische moderne tijd – en toch hopen we dat de tiende editie in 2021 weer als vanouds kan plaatsvinden, met alle ruimte voor rijders en publiek om maximaal te genieten.

Contact