In memoriam – Dirk Buwalda (1945-2019)

Zondag 6 oktober overleed Dirk Buwalda, de jarenlange perschef van Circuit Zandvoort, op 74-jarige leeftijd aan de gevolgen van een verkeersongeval.

Dirk Buwalda zette eind jaren zestig zijn eerste schreden in de autosport als navigator in de rallysport. Hierin behaalde hij vele successen en ontwikkelde ook een cursus voor aspirant-bijrijders, die dankzij hem de fijne kneepjes van het vak leerden, niet zelden tijdens winterse weekeinden op uitdagende rijwegen in de Ardennen.

Buwalda groeide op in Haarlem, maar was er al op jeugdige leeftijd na een fietstocht naar Zandvoort van overtuigd dat hij daar later wilde wonen. Dat gebeurde begin jaren zeventig, en uiteraard lag de stap naar het circuit voor de hand. Hij werd er actief als perschef, ook tijdens de jaarlijkse Formule 1-Grands Prix op het Zandvoortse circuit, en stond de toenmalige circuitdirecties bij tijdens de vaak moeilijke strijd voor het behoud van het circuit.

Na de voorlopig laatste Formule 1-Grand Prix op Zandvoort vond Buwalda een nieuwe uitdaging in zijn werk als PR-manager voor het sigarettenmerk Camel. Zo stond hij aan de wieg van de Camel Trophy, een offroad-avontuur dat deelnemers uit vele landen trok en wereldwijd voor veel publiciteit zorgde.

Begin jaren negentig, toen de nationale autorensport in Nederland een succesvolle periode doormaakte, keerde hij terug naar het circuit in zijn oude functie als perschef. Met zijn enorme kennis over de historie van de autosport in het algemeen en het circuit in het bijzonder werkte hij mee aan diverse boekpublicaties. Ook recentelijk was hij weer met een boekproject bezig.

In 2006 nam ‘Bu’, zoals hij bij zijn vele vrienden in de autosport bekend stond, afscheid van het circuit. Hij verhuisde naar Bali, waar hij een aantal jaren woonde, gevolgd door een periode op Tenerife. Maar uiteindelijk lag zijn hart toch in Zandvoort, waar het circuit is, waar zijn dochter woonde en waar hij zoveel herinneringen had. Zo keerde hij enkele jaren geleden weer naar zijn vertrouwde omgeving terug. Onlangs nog was hij bij de Historic Grand Prix op Zandvoort, waar hij met vele bekenden herinneringen ophaalde.

Met Dirk Buwalda verliest de Nederlandse autosport in het algemeen en Circuit Zandvoort in het bijzonder een markante persoonlijkheid. In zijn functie als perschef stond hij graag klaar om journalisten het werk zo aangenaam mogelijk te maken en als ras-communicator kwam hij ook vaak met creatieve ideeën. Dirk Buwalda laat een dochter en twee kleinkinderen na.

Directie en medewerkers van Circuit Zandvoort denken met dank en waardering terug aan een fijne, betrokken collega en wensen zijn nabestaanden alle sterkte toe.

Foto: Raymond de Haan
Contact