Terug naar overzicht

British Race Festival: blijven sleutelen

Rob's Report

In negen maanden tijd de motor vijf keer uit elkaar

Door: Rob Spierenburg
Foto's: Chris Schotanus, Essay Produkties


Mesjogge en oude auto’s. Twee termen die onlosmakelijk met elkaar zijn verbonden. Zeker als zowel de auto als de bezitter ervan de Engelse nationaliteit bezit. Op het binnenterrein, net voorbij het tunneltje vormen de eigenaren van de Morgan driewielers een heuse familie. Prachtige machines van soms wel 100 jaar oud. De kenmerkende tweecilinder motor geplaatst voor de indrukwekkende radiateur. De twee voorwielen als stoere asfaltvreters. Het ene achterwiel verstopt onder de ronde kont.


Iain Stewart uit Whitchurch heeft zijn donkergroene juweel voor joker naar Zandvoort gebracht. De krachtbron van zijn 3-wheeler Morgan uit 1929 had al het loodje gelegd voordat hij ook maar één meter op het circuit had gereden. ,,Een beetje pech gehad in 2016’’, legt de Engelsman uit. ,,Het is dit jaar al de vijfde keer dat ik de motor helemaal uit elkaar moet halen.’’ De ontwapende lach op zijn gezicht laat zien dat hij er bepaald niet mee zit. Integendeel.


,,Pas als de motor kapot gaat, besef je hoe blij je bent als alles weer werkt.’’ Tegen dergelijk optimisme is geen kruid gewassen. De antieke Morgan die is uitgerust met slechts twee versnellingen is in staat om op het Zandvoortse rechte eind 180 kilometer te klokken. Op zaterdag 1 en op zondag 2 oktober even niet. De lieveling van Stewart beschikt over twee opvallende remkoelers. De sierlijke trompetjes doen sterk denken aan gehoortoeters voor doven en slechthorenden uit de negentiende eeuw.


Iain maakte ze zelf. De voorkanten blijken verzaagde reflectoren te zijn van een set oude voorlampen van een Morgan 3. Het overige gedeelte maakte hij uit een koperen pijp. Of zijn Morgan volledig origineel is? ,,Die zijn er eigenlijk niet. De meesten zijn samengesteld uit heel veel verschillende exemplaren. Zie je dit koperen vlottertje? Die is afkomstig van een 3 wheeler uit 1916.’’ Hoe kwetsbaar de Morgans zijn waarmee de groep diehards week in week uit aan het racen is, blijkt uit een mislukt streven van Iain Stewart. ,,Ik heb twee motoren die ik beide graag perfect werkend wil hebben. Ik probeer het nu al 25 jaar. Maar ik heb telkens iets van de één nodig om de ander aan de praat te houden.’’
 

Sponsors