Terug naar overzicht

British Race Festival: de verslaving

Rob's Report

De verslavende licht prikkelende zoete geur van …...

Door: Rob Spierenburg
Foto's: Maixe.com


Ik wandelde op de zaterdag van het British Race Festival door de pitstraat waar ik werd gepasseerd door een prachtige ranke Amilcar. Een vooroorlogse racer dus, want het Franse automerk legde al in 1939 het loodje. Het was niet zozeer de schoonheid van de auto die mij raakte; het was de geur die mij van mijn stuk bracht. Een ander zal er de neus voor hebben opgehaald. Want over smaak valt niet te twisten. Over geur ook niet.


De zoete odeur die ruikt naar een ver familielid van de kerosine deed mij pardoes terug flitsen naar het midden van de jaren zestig. Zomerse zondagen die in het teken stonden van de Nederlandse Grand Prix. Veel meer dan het gejank van de warmdraaiende Formule 1 motoren, was het de geur die mij al op het Zandvoortse treinstation een opgewonden maag bezorgde. Snelwandelen naar de kassa’s was het gevolg. Of laat ik eerlijk zijn; naar het hek in de duinen waar ik onderdoor kroop.


Al sinds de jaren zeventig moet mijn neus het zonder die heerlijkheid stellen. Ooit vroeg ik aan Gijs van Lennep hoe dat kwam. Hij zei dat de samenstelling van de brandstof was veranderd. Dat er vroeger wel eens een scheutje van het één en ander bij de benzine werd gekieperd. Dat het daardoor wellicht een ietwat zoete lucht verspreidde. Ik moest het met zijn uitleg doen, maar hield mijn twijfels.


Op zaterdag 1 oktober 2016 inhaleerde ik eindelijk weer eens de verslavende walm en kreeg ik antwoord op mijn prangende vraag. De eigenaar van de Amilcar lachte mij vriendelijk toe en maakte een einde aan het mysterie: Castrol motorolie. Bij zeer hoge temperaturen blijkt het smeermiddel de licht prikkelende zaligheid te verspreiden. Even later hoorde ik dat er coureurs zijn die thuis op de kachel een schoteltje van het spul hebben staan om de woonkamer te voorzien van de juiste sfeer. Compleet mesjogge natuurlijk. Moest ik ook maar eens gaan doen.


 

Sponsors