Terug naar overzicht

British Race Festival: wonderlijke reis

Rob's Report

De verlatingsangst van een Frazer Nash uit 1925

Door: Rob Spierenburg
Foto's: Chris Schotanus, Essay Produkties

Ruth Ross stuurde haar knaloranje Morgan zowel op zaterdag als op zondag over het circuit. Een wonder. Niet omdat de driewieler onbetrouwbaar is, maar omdat Ross überhaupt in Zandvoort arriveerde. Net als de Morgan moest Ruth helemaal uit Italië komen. De Morgan legde de reis in een gesloten trailer; Ross deed het in haar stokoude open zilveren Frazer Nash uit 1925. ,,We hebben in Italië met een groep van veertien auto’s vier bergpassen genomen’’, zegt de 64 jarige vrouw uit het Engelse graafschap Derbyshire.


De auto kreeg het in het hooggebergte zo zwaar te verduren dat er een Italiaanse garagist aan te pas moest komen om de Anzani motor het leven terug te schenken. Een probleem aangezien Ross geen Italiaans spreekt en de garagehouder geen Engels. Google Translate bracht uitkomst. Dan tikte Ruth een zinnetje in en zei dat ze dát moest hebben. De oude Italiaan las de vertaling op het beeldscherm en antwoordde ‘dan ga ik dat maken.’


Weer opgelapt verliet de Frazer Nash de garage en zette koers richting Zandvoort. In België ging het opnieuw mis. Een angstaanjagend geratel klonk onder de auto vandaan. Ruth Ross miste op slag een paar versnellingen. ,,Het betreffende onderdeel moet ergens op de weg bij Gent liggen.’’ Het door vier kettingen aangedreven museumstuk was nog nauwelijks vooruit te branden. Met een topsnelheid van nog geen 50 kilometer per uur kroop Ruth naar Zandvoort.


Aldaar werd direct met de reparatie gestart. Want op maandag diende het 91 jaar oude voertuig weer op eigen kracht naar huis te komen. Met behulp van die van Ruth Ross. Het besturen en schakelen van de Frazer Nash kost namelijk nogal wat energie. ,,Dat maakt het rijden in deze auto juist zo leuk.’’ Ook Ross beschikt over een overdosis optimisme.


Terug in Derbyshire gaan Ross en haar levenspartner Steve (hij bezit een Frazer Nash TT Rep uit 1933) zich weer bezighouden met de authentieke Engelse autosportvariant: de ‘Hill Climb’. Korte sprints bergop die over het algemeen plaatsvinden op oprijlanen die eindigen bij hooggelegen eeuwenoude landhuizen en kastelen.


Daarnaast kruipt Ruth Ross regelmatig achter het stuur van haar Frazer Nash om naar Hallon Hall te rijden. Een historisch landhuis in Derbyshire waar zij werkt als suppoost. Terwijl zij de beschikking heeft over een fonkelnieuwe Fiat 500, kiest zij liever voor het 90 jaar oudere automobiel. ,,Omdat je veel moet rijden in deze oude auto. Anders voelt hij zich verlaten.’’


Ruth Ross reed op Zandvoort in haar Morgan. De Frazer Nash bleef op de Paddock.

Sponsors