Terug naar overzicht

In memoriam Barry Bland (1946-2017)

Nieuws

Woensdag overleed op 71-jarige leeftijd de Brit Barry Bland, die met zijn onderneming Motor Race Consultants gedurende 25 jaar een belangrijke rol speelde in de organisatie en promotie van de Masters of Formula 3 op Circuit Zandvoort. “Met Barry Bland verliezen we iemand die ons circuit een zeer warm hart toedroeg en een cruciale rol heeft gespeeld bij één van onze belangrijkste evenementen. Het nieuws van zijn overlijden vervult ons met groot verdriet, maar we kijken dankbaar terug op onze jarenlange samenwerking”, zegt Erik Weijers, C.O.O. van Circuit Zandvoort.


Barry Bland tijdens de 61e Macau Grand Prix (Foto: MGPC)

Al sinds de vroege jaren zeventig zorgde Bland met Motor Race Consultants voor verzekeringen ten behoeve van raceteams, maar voor tal van evenementen nam hij ook zaken als transport en logistiek en inschrijvingen voor zijn rekening. Met name voor de organisatie van de Grand Prix van Macau speelde hij een belangrijke rol door het samenstellen van het startveld sinds het evenement in Macau in 1983 werd uitgeschreven voor Formule 3-auto’s.


Barry Bland en Erik Weijers tijdens de Masters of Formula 3 in 2010 (Foto: Chris Schotanus, Essay Produkties)

Toen op Zandvoort begin jaren negentig een internationale Formule 3-invitatierace in het leven werd geroepen, duurde het niet lang voordat Barry Bland ook hierin een rol ging spelen. “Sinds de tweede editie van de Masters was Barry Bland bij het evenement betrokken”, vertelt Erik Weijers. “Hij onderhield de contacten met teams en rijders, stelde de inschrijflijst samen en bemiddelde ook niet zelden als een rijder op zoek was naar een mogelijkheid om aan de Masters deel te nemen, of omgekeerd als een team nog een auto had en zocht naar een geschikte rijder. Door zijn werk en zijn jarenlange ervaring had hij wereldwijd een enorm netwerk dat op dit gebied zeer waardevol was.”


Barry Bland met João Manuel Costa Antunes, coordinator van het Macau Grand Prix Committee (tot vorig jaar) bij een ontvangst ter gelegenheid van het jubileum van de F3 in Macau in 2012. (Foto: Rebocar Automotive)

De betrokkenheid van Barry Bland bij de Masters duurde van de tweede editie tot en met de aflevering van vorig jaar, in totaal dus 25 jaar lang. Ter gelegenheid van die mijlpaal kreeg hij vorig jaar tijdens het evenement op Zandvoort een plaquette overhandigd als blijk van waardering voor zijn niet aflatende inzet. “Vanwege de internationale autosportkalender kon de Masters dit jaar helaas niet doorgaan, maar Barry was ervan overtuigd dat dit slechts een intermezzo was en hij was al druk bezig om de Masters volgend jaar weer op de kalender te krijgen. Helaas kan hij dat nu zelf niet meer meemaken, maar we zijn hem allemaal veel dank verschuldigd voor wat hij heeft betekend. Niet alleen voor ons circuit, maar vooral ook als mens. We verliezen in Barry een oprechte, loyale en gedreven partner met een warme persoonlijkheid, die we allemaal zullen missen. Ons medeleven gaat uit naar zijn nabestaanden, met name zijn echtgenote en zijn drie zoons”, aldus Erik Weijers.

Sponsors