Terug naar overzicht

Masters coureurs bij 24 uur Le Mans

Nieuws

Masters-coureurs ook in actie bij de 24 uur van Le Mans

 

Over 100 dagen wordt er op Circuit Park Zandvoort volop gestreden om de titel Master of Formula 3. De wedstrijd wordt gezien als een van de belangrijkste Formule 3 wedstrijden ter wereld. Veel coureurs die hoog in de einduitslag van de Zandvoortse F3 race finishten, groeiden succesvol door naar de hoogste regionen van de autosport. Niet alleen de Formule 1 was daarbij een droom van veel coureurs, maar ook de legendarische 24 uur van Le Mans stond hoog op het lijstje. Dit weekend wordt er weer volop geracet in Le Mans!

 

Dit weekend is de 83e editie van de 24 uur van Le Mans. De wereldberoemde endurance race trekt jaarlijks tienduizenden bezoekers naar de regio Pays de la Loire, ongeveer 200 kilometer ten zuid-westen van Parijs. Niet alleen genieten de grote aantallen internationale racefans van het mooie weer, met temperaturen waarvan men in Nederlands slechts een enkele keer kan genieten, ook is er veel te zien op het circuitterrein. Hoofdattractie is natuurlijk de populairste 24-uursrace ter wereld. En laten de racefans uitgerekend in die speciale wedstrijd veel coureurs van de afgelopen 24 edities van de Masters of Formula 3 tegen komen.


Foto: Adrenal-Media

Een van de meest prominente Le Mans deelnemers is Nico Hulkenberg. De winnaar van de Masters of Formula 3 race van 2007 verruilt kortstondig zijn F1 zitje van Force India voor deelname aan de 24 uur van Le Mans bij het LMP1-team van Porsche. Het deelt de auto #19 met Earl Bamber en Nick Tandy, waarbij ook laatst genoemde in actie kwam bij de Masters of Formula 3. Tandy kwam toen als enige rijder uit voor het JTR team, kwalificeerde zich sterk in het middenveld, maar finishte de race helaas niet. De #17 Porsche wordt bestuurd door Timo Bernhard, Mark Webber en Brendon Hartley. De beide Australische coureurs hebben ook gestreden om de Masters of F3 titel, met een derde plaatst in 1997 voor Webber en twee top-5 klasseringen voor Hartley.

Foto: Adrenal-Media

Maar ook bij het Audi LMP1 team zitten de nodige coureurs met herinneringen aan de Masters of Formula 3. Zo was in 2001 de strijd fel tussen Takuma Sato en André Lotterer. Uiteindelijk werd Loterrer tweede, maar legde hij wel een sterke basis voor zijn autosportcarriere. Lotterer deelt de #7 Audi R18 E-Tron Quattro met Marcel Fassler die drie deelnamers aan de Masters of F3 achter zijn naam heeft, maar vooral veel pech kende. Beter verging het de derde coureur van de #7 Audi, Benoit Treluyer, die in 2001 een keurige vierde plaats scoorde. Ook Lucas di Grassi, rijder op de #8 Audi R18, presteerde goed tijdens de races op Zandvoort. Een vijfde plaats (2004) en daarna zelfs een derde plaats in 2005 zorgden ervoor dat Di Grassi een nog sterkere naam in de autosportwereld werd. Ook de twee andere coureurs op de #8 Audi, Loic Duval en Oliver Jarvis kennen de competitie van de Masters of Formule 3. Duval reed tweemaal de race, in 2004 en 2005, terwijl Jarvis alleen in 2006 mee racete en daar achtste werd. Op de #9 Audi R18 strijdt Marco Bonanomi als voormalig Masters-deelnemer. Een 7e startpositie op de grid bleek daarbij het beste, met wel de nodige tegenslagen in de race.

Daarnaast heeft het sterke team van Toyota geopteerd voor een aantal coureurs met Masters-ervaring. Zo neemt Antony Davidson, in 2001 sterk als derde op het Masters-podium, plaats achter het stuur van de #1 Toyota TS 040 Hybrid. Hij treft als een van zijn teamgenoten Sebatian Buemi. De Zwisterse coureur werd ook derde bij de Masters, maar dan in 2006.

Ook Nissan Motorsports heeft geput uit de rijke bron van Masters-deelnemers. Zo racete Olivier Pla (#23 Nissan GT-R LM Nismo) in 2002 naar een ijzersteke tweede plaats in de einduitslag, terwijl Michael Krumm (#22 Nissan GT-R LM) in 1993 al de champagne mocht proeven toen hij als derde werd afgevlagd en ook de snelste raceronde noteerde. De zege ging dat jaar overigens naar Jos Verstappen. Daarnaast hebben Jann Mardenborough en Max Chilton (beiden #23 Nissan) mee gestreden tijdens de Masters of Formula 3.

 

Van het totale deelnemersveld van de 24 uur van Le Mans rijden, na onderzoek van uitslagen-specialist Jan den Blanken, maar liefst 54 coureurs die ervaring hebben met de Masters of Formula 3 (incl. kwalificaties). 52 coureurs hebben daadwerkelijk aan de F3-race deelgenomen. Ook de winnaar van 1992, Pedro Lamy, is van de partij. Hij komt in actie in de LM GTE Am klasse met de #98 Aston Martin Vantage V8. Datzelfde geldt voor Jonny Kane, tweede in 1996 achter Kurt Mollekens, die mee doet aan de race. Hij komt in actie met de #42 Strakka Racing Dome S103 in de LMP2 klasse. De persoon die derde werd in 1996, is niemand minder dan Nick Heidfeld. Hij zal de 24 uur van Le Mans racen in een LMP1-bolide van Rebellion Racing. Ook derde tijdens de Masters, maar dan in 2002 was Tristan Gommendy. Hij racet in de LMP2 klasse met de #46 Oreca Sportscar. Daarnaast komt ook de nummer drie van 2003 aanwezig op het Circuit van Le Mans. Ryan Briscoe is actief voor het fabrieksteam van Corvette Racing met de bulderende C7R. Jon Lancaster deed vijf jaar later mee met de Masters en werd ook derde. Hij zal tijdens de 24 uur van Le Mans racen met de #41 Greaves Motorsport Gibson 0155 LMP2.

 

De verrichtingen van de voormalige Masters coureurs zijn dit weekend goed te volgen via zowel een LIVE-uitzending van RTL 7, terwijl ook nagenoeg de gehele race LIVE wordt uitgezonden op Eurosport.

Sponsors