Terug naar overzicht

Oorverdovende stilte tijdens Cycling Zandvoort 2016

Nieuws

Oorverdovende stilte tijdens Cycling Zandvoort 2016 

Door: Rob Spierenburg
Foto's: Chris Schotanus, Essay Produkties

De vierde editie van de 24 Uren van Zandvoort vindt plaats op 18 en 19 juni. Een vlugge blik in de autosportkalender leert dat er in hetzelfde weekeinde op het vermaarde circuit van Le Mans 24 uur lang in de rondte wordt gereden. Is hier sprake van een zéér ongelukkige planning? Welnee! Terwijl in midden Frankrijk de uiterst luidruchtige bolides de vogels uit hun nesten jagen, kan je onze gevederde vrienden in Zandvoort horen fluiten. Want de 24 uurs-race op het circuit van Zandvoort wordt op de fiets verreden.

Het etmaal pedaleren vormt de hoofdmoot van Cycling Zandvoort 2016. Daarnaast valt er op zaterdag 18 juni te genieten van een spectaculaire wedstrijd op racefietsen zonder versnelling. We kennen allemaal de beelden van de baanwielrenners die grote moeite hebben om vanuit stilstand op snelheid te komen. Zit de vaart er eenmaal in, dan is er geen houden meer aan.

De aantrekkelijke nieuwe wielerdiscipline is overgewaaid uit de Verenigde Staten. In de met autoverkeer verstopte grote steden blijkt de fiets verreweg het snelste vervoermiddel. Denk met name aan de fietskoeriers in steden als New York en Los Angeles. Amerika zou Amerika niet zijn als er niet direct in wedstrijdverband tegen elkaar wordt gestreden. Nederland heeft inmiddels zijn eigen ‘Fixed Gear’ serie. De manche op Circuit Park Zandvoort belooft vuurwerk.

Leveren de 24 Uren en de strijd om de Vast Verzet Bokaal qua geluid het nodige gekreun, gehoest en gehijg op; berijders van elektrische fietsen produceren geen decibel. Daar zorgt de trapondersteuning voor. Liefst 32 verschillende producenten van e-bikes strijken tijdens Cycling Zandvoort neer op het circuit. Op zondag 19 juni vanaf 09.00 uur mag iedereen alle fietsen gratis testen. Om te ervaren hoe een e-bike zich gedraagt is er op paddock 2 (deze bevindt zich voorbij het tunneltje dat toegang biedt tot het binnenterrein) een anderhalve kilometer lang parcours uitgezet. Vanaf 12.30 (als de 24 uurs-race is gefinisht) mag er zelfs op het circuit worden gereden.

Voor velen is fietsen op het circuit van Zandvoort een onbekend fenomeen. Lang geleden was het de normaalste zaak van de wereld. In 1940 en 1941 vonden de Nederlandse Kampioenschappen wielrennen er plaats. Toen al begreep men dat de vele bochten en hellingen een uitdagend decor vormden voor de renners.

De laatste keer dat het NK op Zandvoort werd verreden was in 1963. Peter Post won destijds de strijd in de Noord-Hollandse duinen. Sindsdien staat het circuit nagenoeg volledig in het teken van de autosport. Voor de echte puristen is zelfs het organiseren van een motorsportevenement een brug te ver. Edwin Sibbel denkt daar anders over. Zijn mening doet er toe, want hij is de financieel directeur van Circuit Park Zandvoort.

Het was Sibbel die vier jaar geleden aan de basis stond van de eerste editie van Cycling Zandvoort. Als stunt liet hij in diverse kranten en andere media een bommetje ontploffen door te melden dat Zandvoort eindelijk zijn eigen 24 uurs-race had. De notoire klagers over geluidsoverlast begonnen direct te blazen. Ze slikten hun protesten weer in toen bleek dat het een fietsevenement betrof.

,,Ik heb om mijn kantoor een grote luchtfoto hangen van ons circuit’’, zegt Sibbel over zijn eurekamoment. ,,Dit is veel meer dan een circuit. Als ik naar die foto kijk zie ik een groot evenemententerrein.’’ Een cultuuromslag breng je niet zomaar teweeg. Het heeft tijd nodig. Jaar na jaar spreekt Cycling Zandvoort meer tot de verbeelding. Er is twee dagen lang voor iedereen van alles te doen. En niet onbelangrijk: de toegang is gratis.

Dat wil overigens niet zeggen dat de bezoekers van het fietsspektakel hun portemonnee thuis moeten laten. Zo moet een knorrende maag het zwijgen worden opgelegd. Of een droge keel worden bestreden. Belangrijker nog zijn de collectebussen waarmee het publiek zal worden geconfronteerd. Aan Cycling Zandvoort is vanaf de start in 2013 een goed doel verbonden.

Met ingang van dit jaar gaat een groot gedeelte van de opbrengst naar Fight Cancer. Deze stichting is het eigenzinnige jongere broertje (of zusje) van KWF (Koningin Wilhelmina Fonds) Kankerbestrijding. Om Fight Cancer vol in de spotlights te zetten traint een achttal meiden zich een ongeluk om als team tijdens de 24 uurs-race in actie te komen.

Deze fietsende ‘Holland Acht’ bestaat volledig uit jonge vrouwen die in hun glanzende pakjes en op hoge hakken een autorace inleiden. ‘Pitspoezen’ luidt sinds jaar en dag de Nederlandse benaming van deze schoonheden. Ter voorkoming van een vrouwelijke variant op de huidige Zwarte Pieten discussie, gebruiken wij hier de Engelse term ‘Grid-Girls’. De acht meiden geven gedurende 24 uur alles voor Fight Cancer. In de hoop dat de toeschouwers op 18 en 19 juni hetzelfde doen.

 

Kijk voor emer informatie op: www.cyclingzandvoort.nl.

Sponsors