Terug naar overzicht

Terugblik op... de Porsche Racing Days

Rob's Report

Rode vlaggen en Rode Duivels

Door: Rob Spierenburg
Foto's: Chris Schotanus, Essay Produkties

Heel wat bezitters van een Porsche zullen zaterdag 25 en zondag 26 juni tijdens de Porsche Racing Days met opgewonden magen naar het circuit van Zandvoort zijn gereden. Op de website van het door Porsche-importeur Pon georganiseerde evenement had vooral het kopje ‘Porscherijders op het circuit’ de aandacht getrokken. Eigenaren van een product van het befaamde Duitse automerk die nog nimmer een meter op het Zandvoortse raceasfalt hadden afgelegd, mochten tijdens de ‘Porsche Warm-up stage’ in actie komen.


Niet iedereen kwam aan zijn trekken. Een echte pechvogel verliet het circuit op zondagmiddag zónder zijn geliefde Porsche. Bovendien deed de man dat in horizontale positie. Vastgesnoerd op een brancard werd de coureur in de dop (hij zal naar alle waarschijnlijkheid nimmer uit zijn race-ei kruipen) naar een Haarlems ziekenhuis gebracht.


Vol vertrouwen had hij de Tarzanbocht aangevallen. De gevaarlijke doordraaier beet hard terug. Voorzichtig werd hij uit zijn geschonden vierwieler getild en naar het medisch centrum vervoerd. Aldaar vond men het raadzaam hem naar een Haarlems hospitaal te brengen.


Vlak voordat de brokkenpiloot in de ambulance werd geschoven, stak hij dapper zijn duim op naar iedereen die hem vol medelijden aankeek. Hoeveel materiele schade hij zichzelf had bezorgd, was iets voor later. Eerst maar even laten checken of alles nog functioneerde. Zijn duim deed het prima en dat was alvast mooi meegenomen.


Alle andere amateurrijders kwamen er af zonder kleerscheuren en parkeerden hun trotse bezit weer in de immense rij met soortgenoten. Gebroederlijk stonden alle modellen naast elkaar. Een logge Cayenne naast een sierlijke oude 911. Een veel te grote Panamera naast een hippe Boxster; het model dat door de purist als ‘op een haar na een Porsche’ wordt getypeerd. Ook hadden zich enkele opgepoetste 928’s gemeld. Bepaald niet moeders mooiste van de familie.


De dikke 911 GT3 heeft de ‘looks’ wel degelijk. Zeker ook de exemplaren die op zondag in de GT3 Cup Challenge Benelux (aangevuld met rijders van de Franse Carrera Cup) tweemaal in actie kwamen. Of beter gezegd: in actie zouden komen. Want in race één ging het direct na de start zo verschrikkelijk mis dat een aantal coureurs het voor de rest van de dag lopend moesten doen.


De Vlaamse frontman Koen Wauters van de band Clouseau (en acteur/televisiemaker) bleef schade bespaard. Hij erkende na de eerste race dat vooral geluk een grote rol had gespeeld. Direct na de start deed een inhaalactie hem in de strook gras belanden waarna hij wijselijk eieren voor zijn geld koos en gas terug nam. Juist op dat moment crashten de koplopers. Had Wauters op volle snelheid gelegen, dan was hij vol in de muur van verfrommelde Porsches gereden.


Ook het feit dat hij na de kwalificaties werd gestraft en als laatste moest starten kwam hem achteraf gezien niet slecht uit. De ontstane puinhoop bleef net voldoende ver van hem verwijderd. De aimabele Belg kreeg de straf vanwege het negeren van de rode vlag: een stevig vergrijp in de autosport.


,,Ik was in de kwalificatie aan een hele snelle ronde bezig. Ik voelde dat ik twee prima sectortijden had gescoord. Waarschijnlijk was ik zo gefocust bezig dat ik geen vlag heb gezien. Wellicht een soort tunnelvisie. Er werd beweerd dat de rode vlaggen wel degelijk wapperden. Het zal zo zijn.’’


Koen Wauters is al sinds 1992 een fanatiek coureur. Alleen al dankzij zijn postuur onderscheidt de muzikant zich van menig ander ‘gentleman-rijder’.  Hebben sommige amateurcoureurs de hulp van twee man én een schoenlepel nodig om zich in de XL raceoverall te persen; aan het lijf van de inmiddels 48 jaar oude Wauters zit geen grammetje vet. Hij heeft het ideale postuur én de conditie om achter het stuur van zijn Porsche langdurig hard te gaan.


Het combineren van zijn twee passies – muziek maken en racen – gaat hem al jaren goed af. Na enig nadenken geeft hij toe dat van de twee de muziek het diepste zit. ,,Muziek heeft op mij een therapeutische werking. Ik zou niet zonder kunnen. Leven zonder racen is te doen. Al zou ik het verschrikkelijk gaan missen.’’ Koen Wauters flirt qua leeftijd inmiddels nadrukkelijk met de halve eeuw. Zo bont als hij het vroeger maakte doet hij niet meer.


,,Ik heb ’s avonds wel met Clouseau opgetreden nadat ik diezelfde dag een 24 uurs race had volbracht. Een heel bijzondere ervaring. Alsof je dronken op het podium staat. Het waren niet mijn beste shows. Op die momenten sleept je band je er doorheen. Dat is mij inmiddels te gek.’’


Koen Wauters is jaarlijks zo’n negen raceweekeinden actief. ,,Meer krijg ik thuis niet verkocht.’’ Dat de Vlaming zijn racevak serieus neemt bewees hij tijdens de Porsche Racing Days. Van de B-rijders was hij tweemaal de snelste. De tweede race om de GT3 Cup Challenge Benelux schreef hij zelfs op zijn naam. ,,Voor dit circuit heb je ballen, techniek en slimmigheid nodig.’’
Direct na het evenement speerde Wauters naar huis om in zijn woonplaats Mechelen de voetbalkraker tussen België en Hongarije te aanschouwen. Voor de derde maal op de gedenkwaardige zondag 26 juni 2016 ging Koen Wauters uit zijn dak. De Rode Duivels wonnen met 4-0.

Sponsors