flag NL
Maatschappelijk

CM.com Circuit Zandvoort krijgt wederom gelijk in stikstofzaak

Gepubliceerd op 26 april 2022

De Rechtbank Noord-Holland geeft CM.com Circuit Zandvoort gelijk in de zaak over de stikstof berekening en de natuurvergunning van het circuit. Deze uitspraak bevestigt dat het circuit, waar jaarlijks ook de F1 Heineken Dutch Grand Prix plaatsvindt, zorgvuldig te werk is gegaan. De procedure was aangespannen door een aantal natuur- en milieuorganisaties. Al met al is dit de 34ste juridische procedure waarin wordt vastgesteld dat het circuit voldoet aan wet- en de regelgeving.

De Dutch Grand Prix heeft geleid tot een hoop extra bestedingen in Zandvoort en de regio. Door het evenement werden er € 22,3 miljoen aan additionele bestedingen in Zandvoort en € 44,5 miljoen aan additionele bestedingen in de Metropool Regio Amsterdam (inclusief Zandvoort) gedaan. Deze extra bestedingen heeft 244 banen in Zandvoort en 498 banen in de MRA-regio (inclusief Zandvoort) opgeleverd. Opvallend is dat deze cijfers, zelfs met 2/3 van de totale capaciteit als gevolg van de Corona-maatregelen, hoger uitvallen dan de voorspellingen uit het Desicio onderzoek van 2017.

Stikstof Formula 1 Heineken Dutch Grand Prix CM.com Circuit Zandvoort

Ordeel: geen toename stikstofdepositie

De Rechtbank stelt vast dat Circuit Zandvoort jaarlijks niet méér stikstofdepositie veroorzaakt dan was toegestaan voor de terugkeer van de Dutch Grand Prix.

De Rechtbank stelt vast dat Circuit Zandvoort een bestaand recht heeft om onbeperkt het hele jaar het circuit te gebruiken en ook grote evenementen te organiseren. Ook de Dutch Grand Prix valt volgens de rechtbank uitdrukkelijk onder dit bestaande recht. Met de nieuwe natuurvergunning wordt de exploitatie van het circuit wel beperkt. Er kan daarom geen toename zijn van stikstofdepositie en dus is de vergunning terecht verleend.

Directeur CM.com Circuit Zandvoort Robert van Overdijk: “Wij zijn verheugd dat ook de Rechtbank erkent dat we ook hierin zeer zorgvuldig gehandeld hebben. Maar veel belangrijker is het feit dat we door kunnen met de jaarlijkse exploitatie van CM.com Circuit Zandvoort, inclusief de organisatie van de Formule 1 Dutch Grand Prix. Niet alleen voor ons maar vooral voor de regio, omdat het evenement zorgt voor een economische impact van vele miljoenen. En wat ons betreft blijven we, zoals we al jaren doen, in gesprek met de natuur- en milieuorganisaties over het afstemmen van de lange termijnplannen van het circuit en de impact daarvan op het milieu.”

Natuurvergunning

De afgegeven natuurvergunning had onder meer te maken met de verbouwing van het circuit en de tribunes voor de Dutch Grand Prix. De provincie en het circuit voerden aan dat de exploitatie van het circuit, inclusief een Formule 1-weekend, valt onder het bestaande recht dat CM.com Circuit Zandvoort al jaren heeft. Daarin krijgen zij nu gelijk.

Partners van Circuit Zandvoort

Meer over onze partners