flag NL
Innovatie

CM.com Circuit Zandvoort vernieuwt ontwikkelprogramma’s met innovatieve zonne-, elektrische- en waterstofauto

Gepubliceerd op 17 januari 2022

Zandvoort – Na een succesvolle eerdere samenwerking, racen de teams van InMotion en Forze in 2022 opnieuw over de baan van CM.com Circuit Zandvoort. Naast deze twee teams van de Technische Universiteit Delft en Technische Universiteit Eindhoven, wordt ook Brunel Solar Team toegevoegd aan het testprogramma op het circuit.

Forze Hydrogen Racing InMotion Elektrische Waterstof auto CM.com Circuit Zandvoort

Ontwikkeling op internationaal topniveau

InMotion, Forze en Brunel Solar Team zijn onafhankelijke teams opgericht door studenten aan beide universiteiten. De teams hebben de ambitie om een groene stempel achter te laten in de autosport met als doel de voertuigen een prominente plek te bieden in de toekomst van racen en de ontwikkeling van duurzamere auto’s. De teams hebben vanuit hun kennis en studie de voertuigen ontworpen, ontwikkeld en gebouwd en spelen alle drie internationaal mee op topniveau.

Racetrack als field lab

CM.com Circuit Zandvoort dient als field lab voor de teams en stelt haar track open. Dit is voor de teams een unieke kans om hun high tech voertuigen uitgebreid te testen. Dit geeft de ruimte om de voertuigen te blijven innoveren. Als organisatie zet CM.com Circuit Zandvoort zich internationaal in voor ontwikkelingen in de duurzame technologie. Door samen te werken met ambitieuze jongeren heeft de organisatie de missie om impact te maken op maatschappelijke thema’s en technologische ontwikkelingen, met het oog op een duurzamere toekomst in de autosport. Technieken die vroeger onmogelijk leken, komen nu tot leven op het circuit.

Robert van Overdijk, directeur CM.com Circuit Zandvoort “Dat we nu drie verschillende initiatieven ondersteunen waarbij we het circuit als field lab inzetten om de auto van de toekomst te helpen ontwikkelen vinden we erg belangrijk. Als circuit dragen we graag bij aan de ontwikkeling van deze innovatieve technieken en natuurlijk de ondersteuning van de universiteitsprogramma’s. Er zijn maar weinig plekken waar deze teams goed kunnen testen en een echte stresstest met de auto kunnen doen. Wij dragen graag structureel bij aan de ontwikkeling van betere auto’s die rijden op zonne-energie, stroom en waterstof en helpen om dit proces te versnellen.”

Forze Hydrogen Racing

Dit waterstofraceteam van studenten van de TU Delft, ontwerpt en bouwt door brandstofcellen aangedreven racevoertuigen. Forze heeft de missie om het grotere publiek de mogelijkheden van groene- en waterstoftechnologie in de autosport te laten zien.

Coen Tonnaer, Team Manager van Forze is blij met de verlengde samenwerking: “Fantastisch dat CM.com Circuit Zandvoort het vertrouwen in ons blijft houden. We hebben veel testtijd op het asfalt nodig, omdat we hele nieuwe technologie ontwikkelen in onze auto. Dat we dit op zo’n uniek circuit kunnen testen is heel mooi voor ons en het is goed om te zien dat de organisatie bereid is om dit soort duurzame initiatieven met zoveel enthousiasme te steunen!

Forze Hydrogen Racing InMotion Elektrische Waterstof auto CM.com Circuit Zandvoort

InMotion

InMotion is een team bestaande uit meer dan 50 studenten van de Technische Universiteit Eindhoven en Fontys Hogescholen uit Eindhoven. InMotion wil de energietransitie binnen de mobiliteit versnellen door het laden van elektrische auto’s net zo snel te maken als het tanken van een benzine- of dieselauto, waarmee voor velen een drempel om elektrisch te rijden wordt weggenomen. Deze techniek, genaamd Electric Refueling, implementeert het team in een LMP3-wagen: de Revolution. Deze auto kan momenteel volledig opladen in 12 minuten. Dit maakt de Revolution de snelst opladende raceauto ter wereld.

Martijn Scholtus, accountmanager Team InMotion: “We zijn ontzettend blij en trots dat we het partnership met CM.com Circuit Zandvoort hebben verlengd. Testen op het circuit is erg belangrijk voor het team om de performance en veiligheid van de auto te controleren en verbeteren en we zijn gelukkig met het feit dat dit hier mogelijk is. Een mooie bijkomstigheid is dat het op zo’n mooi circuit tussen de duinen kan. We kijken alweer uit naar de volgende testen!”

Forze Hydrogen Racing InMotion Elektrische Waterstof auto CM.com Circuit Zandvoort

Brunel Solar Team

Dit team van ambitieuze studenten van de TU Delft ontwerpt en bouwt een raceauto op zonne-energie om daarmee deel te nemen aan zonneraces wereldwijd. Met hun duurzame voertuig, racen zij mee aan de internationale ‘Sasol Solar Challenge’ in Zuid-Afrika.

“Wij zetten ons in om de wereld te inspireren op het gebied van duurzaamheid en innovatie. CM.com Zandvoort biedt de mogelijkheid om ons voertuig tot de limieten te testen. Samen zetten wij ons in om een duurzame toekomst te waarborgen”, aldus Team Captain Brunel Solar Team Sanne Vilters.

Partners van Circuit Zandvoort

Meer over onze partners