flag NL
Events

DTM en meer: zes klassen, 13 races op CM.com Circuit Zandvoort

Gepubliceerd op 21 juni 2023

Na het succesvolle weekeinde van de Historic Grand Prix Zandvoort staat direct alweer het volgende hoogtepunt op CM.com Circuit Zandvoort op het programma: van vrijdag 23 tot en met zondag 25 juni is het circuit de plaats van handeling voor het tweede evenement van het seizoen in de DTM. Dat betekent spektakel met spannende sportwagens van Audi, BMW, Ferrari, Lamborghini, Mercedes-AMG en Porsche, maar er is nog veel meer: er komen dit weekeinde zes klassen in actie met een totaal van 13 races.

  • Jacht op DTM-koploper Tim Heinemann geopend, Thierry Vermeulen kijkt uit naar thuisrace
  • Nederlanders in voorste gelederen ADAC GT4 Germany, vol veld in Prototype Cup Germany
  • Nederlandse première F1 Academy met MP Motorsport en Emely de Heus
  • Spannende actie in Porsche Carrera Cup Deutschland en Benelux

DTM: Heinemann koploper, Vermeulen wil scoren voor eigen publiek

Dat had nauwelijks iemand verwacht: na de eerste twee races van het seizoen op het circuit van Oschersleben voert de Duitser Tim Heinemann, debutant in de DTM, het rijdersklassement aan. In beide races eindigde hij met de Porsche 911 GT3 R van het team Toksport WRT als tweede. Zijn land- en teamgenoot Christian Engelhart won de zondagsrace en staat op de tweede plaats in het kampioenschap, de Franse routinier Franck Perera, die met de Lamborghini van het Duitse team SSR Performance de eerste wedstrijd van het weekeinde won, bezet de derde plaats. Heinemann, die vanuit het simracen met succes de overstap naar de fysieke autosport maakte, verheugt zich op Zandvoort: “We hebben er onlangs getest en dat verliep heel goed. Met name de kombochten zijn ongelooflijk gaaf!”

Thierry Vermeulen verdedigt de Nederlandse eer in het 27 rijders sterke DTM-veld. Hij is pas aan zijn derde volledige seizoen in de autosport bezig en realiseert zich dat het snel gaat. “Maar als je de kans krijgt om DTM te rijden, dan zeg je natuurlijk geen nee”, lacht hij. “Dit is voor mij een droom die uitkomt.” De 20-jarige Vermeulen, die ondersteund wordt door Verstappen.com en Red Bull, rijdt met een Ferrari van het Zwitserse team Emil Frey Racing. Vorig jaar stond hij in de ADAC GT Masters in Zandvoort op het podium. “Dat zal in een competitief veld als de DTM lastig worden, maar natuurlijk wil ik wel zo goed mogelijk scoren, zeker voor eigen publiek. Er komen heel wat familieleden, vrienden en bekenden kijken”, zegt hij.

Vermeulens teamgenoot, de Brit Jack Aitken, is er in Zandvoort vanwege raceverplichtingen in de Amerikaanse IMSA-serie niet bij. De andere Ferrari van het team wordt in Zandvoort bestuurd door de Spanjaard Albert Costa, vorige week winnaar van de LMP2-klasse tijdens de 24 Uur van Le Mans. Met Dries Vanthoor maakt bovendien een Belgische rijder zijn DTM-debuut op Zandvoort: Vanthoor vervangt drievoudig kampioen René Rast bij het Duitse Schubert-BMW-team. Rast rijdt dit weekeinde in de Formule E.

ADAC GT4 Germany: Thuisraces voor Mex Jansen, Maxime Oosten en Nathan Schaap

In de ADAC GT4 Germany staan na het eerste raceweekeinde drie rijdersduo’s op slechts drie punten van elkaar. De Duitsers Simon Primm en Jan Philipp Springob (Mercedes-AMG GT4, CV Performance Group) voeren met 34 punten het klassement aan. Slechts twee punten daarachter staat de Nederlands-Duitse combinatie Mex Jansen en Nico Hantke: dit duo eindigde met de BMW M4 GT4 van Walkenhorst Motorsport in beide races als derde. Slechts een punt daarachter staat het andere Walkenhorst-duo, bestaande uit de Fin Sami-Matti Trogen en de Fransman Enzo Joulie. Maxime Oosten, vorig jaar kampioen in de Duitse BMW M2 Cup en de BMW M2 Racing Cup Benelux, is ook gepromoveerd naar de GT4-klasse. Hij deelt de BMW M4 GT4 van het team Project 1 met de Tsjech Michal Makes. Deze combinatie eindigde op zondag in Oschersleben als tweede, in het kampioenschap bezetten Oosten en Makes de vierde plek. Derde Nederlander in het veld van de ADAC GT4 Germany is Nathan Schaap, die uitkomt met een Porsche 718 Cayman van het team Allied Racing, waar de Deen Alexander Hartvig zijn teamgenoot is.

Prototype Cup Germany: Le Mans in het klein, drie Nederlanders aan de start

In de Prototype Cup Germany, een gezamenlijk initiatief van de Duitse automobielclub ADAC en de Nederlandse organisatie Creventic uit het Noord-Limburgse Gennep, wordt gereden met LMP3-prototypes. Die zijn vergelijkbaar met de sportwagens zoals die vorige week tijdens de 24 Uur van Le Mans in actie kwamen, maar zijn wat kleiner, lichter en hebben wat minder vermogen. Ook pitstops en rijderswissels horen erbij. Leiders in de tussenstand na vier races zijn de Colombiaan Oscar Tunjo en de Zwitser Julien Apothéloz, die een voorsprong van vijf punten hebben op het Luxemburgs-Duitse duo Gary Hauser en Markus Pommer. Met vader en zoon Mark en Max van der Snel, uitkomend onder de vlag van More Motorsport by Reiter met een Ligier, staat er ook een Nederlandse combinatie aan de start. Bovendien komt Jasper Stiksma in actie met een auto van MRS GT-Racing. Een totaal van 19 ingeschreven auto’s betekent het grootste veld tot nu toe in de Prototype Cup Germany.

F1 Academy: nieuwe raceklasse voor vrouwen voor de eerste keer in Nederland

De F1 Academy is dit jaar nieuw en is een raceklasse met formulewagens, uitsluitend voor vrouwen. Er wordt gereden met Tatuus-formulewagens volgens Formule 4-specificaties, aangedreven door een 1,4-liter viercilinder turbomotor, goed voor zo’n 175 pk. Er zijn vijf teams, die allemaal drie auto’s inzetten. Na drie raceweekeinden in Spielberg, Valencia en Barcelona voert de Spaanse Marta García (Prema Racing) het klassement aan, voor Hamda Al Qubaisi uit de Verenigde Arabische Emiraten, die uitkomt voor het Nederlandse team MP Motorsport uit Westmaas. Ook haar zus Amna Al Qubaisi rijdt voor MP Motorsport, evenals Emely de Heus, de enige Nederlandse rijdster in het veld. Alle drie hebben ze dit seizoen al races gewonnen: Amna Al Qubaisi al tweemaal, Hamda Al Qubaisi en Emely de Heus elk één keer. MP Motorsport is daarmee het enige team waarin alle drie de rijdsters al op de hoogste trede van het podium stonden.

Porsche Carrera Cup Deutschland: vier Nederlanders in actie, volop kansen op succes

De Duitse Porsche Carrera Cup maakt al sinds de vroege jaren negentig regelmatig deel uit van het voorprogramma van de DTM en dit jaar is die traditie weer in ere hersteld. In de Duitse cup met de 510 pk sterke Porsche 911 GT3 Cup komen vier Nederlandse rijders in actie. Loek Hartog, rijdend voor Team GP Elite uit De Rijp, won al twee van de vier races dit seizoen en komt als leider in de tussenstand naar Zandvoort. Larry ten Voorde, zijn teamgenoot en al twee keer kampioen in de Duitse Cup, stond tot dusver dit jaar eenmaal op de hoogste trede en heeft vijf punten achterstand op Hartog. Morris Schuring, rijdend voor het Zwitserse Fach Auto Tech, liet al een aantal malen zijn potentieel zien, onder andere met de derde plaats in Spa. Hij staat zesde in de tussenstand. Huub van Eijndhoven, die ook voor Team GP Elite uitkomt, completeert het Nederlandse kwartet in de Duitse serie en heeft de negende plaats in het rijdersklassement in handen.

Porsche Carrera Cup Benelux: voor het eerst dit jaar in ons land, spannende strijd aan kop

Diverse rijders die nu in de Duitse Carrera Cup scoren, waren eerder in de Porsche Carrera Cup Benelux actief, onder wie de voormalig Benelux-kampioenen Loek Hartog en Larry King, maar ook Morris Schuring en Huub van Eijndhoven. De snelste merkencup van de Benelux rijdt tijdens het DTM-weekeinde voor het eerst dit jaar in ons land. De strijd aan kop is uiterst spannend: de Nederlandse debutant Robert de Haan (Richardson Racing) voert met 94 punten het klassement aan, de Belgische routinier Glenn Van Parijs (August by NGT) volgt op slechts zes punten. Beiden behaalden tot dusver twee overwinningen. Daarachter zitten Sam Dejonghe (RedAnt Racing), Ariel Levi en Flynt Schuring (beide Huber Racing), Paul Meijer (Hans Weijs Motorsport) en Dirk Schouten (Q1 Trackracing) allemaal heel dicht bij elkaar.

Toegangskaarten voor het DTM-weekeinde op CM.com Circuit Zandvoort zijn al vanaf 10 Euro (dagkaart kinderen/jongeren tot 16 jaar vrijdag, dagkaart volwassenen vrijdag 15 Euro) verkrijgbaar, weekendkaarten zijn er vanaf 49 Euro (incl. paddock, duinen).

Partners van Circuit Zandvoort

Meer over onze partners