flag NL
Events

DTM-weekeinde biedt opnieuw prachtige autosport op Circuit Zandvoort

Gepubliceerd op 10 juni 2024

ZANDVOORT (10 juni 2024) – Opnieuw was de Duitse raceserie DTM te gast op Circuit Zandvoort, waarmee een traditie werd voortgezet die al sinds 2001 bestaat. Op geen enkel ander circuit buiten Duitsland kwam de DTM vaker in actie. En opnieuw was het goed bezochte DTM-weekeinde goed voor prachtige autosport. Niet alleen de DTM zelf, maar ook de ADAC GT Masters, Porsche Carrera Cups en Formula Regional waren goed voor spannende races, waarbij er ook de nodige Nederlandse successen te noteren vielen. Bovendien werd bekend dat de DTM in ieder geval tot en met 2026 in Zandvoort te gast is, met een optie op verlenging voor nog eens twee jaar.

DTM: Aitken en Wittmann racewinnaars op Zandvoort

De eerste DTM-race resulteerde in de overwinning voor de Brit Jack Aitken, die met zijn Ferrari 296 GT3 van het Zwitserse team Emil Frey Racing vanaf de pole-position startte en een dominante prestatie bekroonde met een start-finishzege. Achter hem eindigde drievoudig DTM-kampioen René Rast met de Schubert Motorsport-BMW M4 GT3 op de tweede plaats na een fraaie inhaalrace. De Indiër Arjun Maini werd met de Mercedes-AMG GT3 van het Mercedes-AMG Team HRT als derde geklasseerd. Voor Thierry Vermeulen, de enige Nederlander in het veld, zat er na een lastige kwalificatie en een startplaats in de achterhoede, niet meer in dan de 15e positie.

Voor de zondagsrace had Vermeulen als derde in de kwalificatie, achter de beide Lamborghini-rijders Maximilian Paul als verrassende pole-sitter en Mirko Bortolotti, een veel betere uitgangspositie. Het was de beste startplaats tot nu toe in de DTM voor de Limburgse rijder. De race, die pas aan het einde van de middag startte omdat zes rijders eerder op de dag in Frankrijk nog deelnamen aan de testdag voor de 24 Uur van Le Mans, werd na een ongeval in de startronde met de rode vlag onderbroken en daarna hervat. Dankzij een geslaagde strategie kon BMW-rijder Marco Wittmann, gestart als 14e, na de pitstops de leiding overnemen en vervolgens de overwinning naar huis rijden. Het was voor Wittmann de tweede DTM-zege op Zandvoort na 2015. Hij kreeg de trofee voor de winnaar overhandigd door oud-voetbalintenational Frank Verlaat. Bortolotti eindigde als tweede, voor Kelvin van der Linde met de ABT-Audi. Thierry Vermeulen behaalde als vierde zijn beste DTM-resultaat tot nu toe.

Wittmann
Wittman

Nederlands succes in Porsche Carrera Cups

Ook in de beide Porsche Carrera Cups die dit weekeinde op Circuit Zandvoort te gast waren, was er Nederlands succes. Dirk Schouten behaalde in de zaterdagsrace van de Porsche Carrera Cup Benelux zijn tweede overwinning van het seizoen, voor zijn teamgenoot bij het Belgische Q1 Trackracing, Niels Langeveld. De derde plaats was voor de Zweed Robin Knutsson (NGT Racing), die in de slotfase de hevig aandringende Kalle Rovanperä (RedAnt Racing) maar net achter zich wist te houden. Rovanperä, tweevoudig wereldkampioen rally, maakte op Zandvoort zijn circuitdebuut en bewees ook deze discipline uitstekend te beheersen. De zondagsrace was een prooi voor de Belg Benjamin Paque (D’Ieteren Luxury Performance), die Dirk Schouten bij de start het nakijken gaf en de overwinning binnenhaalde. Schouten eindigde als tweede, voor de sterk rijdende Paul Meijer (Hans Weijs Motorsport). Na een spannend duel met Rovanperä eindigde Sacha Norden (JW Raceservice) op de vierde plaats.

In de Porsche Sixt Carrera Cup Deutschland leek Robert de Haan (Team75 Bernhard) in de eerste race lange tijd op weg naar de overwinning. Met een betere start vanaf de tweede plek op de grid nam hij de leiding en hij voerde het veld aan, totdat een lekke linker achterband een einde maakte aan zijn ambities. Daarmee was voor pole-sitter Larry ten Voorde (Proton Huber Competition) de weg vrij naar de zege voor eigen publiek. De Brit Harry King (Allied-Racing) en de Duitser Theo Oeverhaus (Bonk Motorsport) vergezelden hem op het podium. Met Kas Haverkort (Team GP Elite) als vierde en Flynt Schuring (Proton Huber Competition) als vijfde eindigden er totaal drie Nederlanders bij de eerste vijf. Ten Voorde schreef ook de zondagsrace op zijn naam, ditmaal was het Huub van Eijndhoven (Team GP Elite) die een podiumplek misliep als gevolg van een lekke band. Robert de Haan completeerde het Nederlandse succes met zijn tweede plaats, de Fransman Marvin Klein (Target) eindigde als derde.

Dirk schouten
Dirk Schouten
Robert de haan
Robert de Haan

FRECA: Overwinningen voor Taponen en Câmara, VAR-rijder Badoer op podium

De eerste race van het Formula Regional Championship by Alpine (FRECA) vormde de afsluiting van de zaterdag. Vanwege de weersomstandigheden startte de race achter de safety-car, die een aantal ronden lang het veld aanvoerde. De Fin Tuuka Taponen (R-Ace GP) behaalde de overwinning, voor de Braziliaan Rafael Câmara (Prema Racing) en de Fransman Alessandro Giusti (ART Grand Prix). Pedro Clerot greep als vierde voor Van Amersfoort Racing net naast het podium, de best geklasseerde rijder van MP Motorsport was Nikita Bedrin op de elfde plaats. Câmara won de zondagsrace, Van Amersfoort Racing-coureur Brando Badoer eindigde op de tweede plaats en behaalde daarmee zijn eerste podiumplaats van het seizoen. Alessandro Giusti herhaalde zijn derde plaats van een dag eerder. Bedrin tekende opnieuw voor het beste resultaat van MP Motorsport, ditmaal als negende.

ADAC GT Masters: Maxime Oosten wint voor eigen publiek

In de ADAC GT Masters behaalde het Fins/Duitse duo Elias Seppänen/Tom Kalender met de Mercedes-AMG GT3 van Landgraf Motorsport op zaterdag zijn tweede overwinning van het seizoen. Ze wonnen met een riante voorsprong op Benjamin Hites/Tim Zimmermann (GRT Grasser Racing Team, Lamborghini) en Denis Mulativ/Mike David Ortmann (Walkenhorst Motorsport, Aston Martin. Maxime Oosten, de enige Nederlander in het veld, eindigde samen met zijn Duitse teamgenoot Leon Köhler in de BMW van FK Performance als vijfde. Op zondag zorgde Oosten voor Nederlands succes, door samen met Köhler de wedstrijd op zijn naam te schrijven. Hij kreeg de bijbehorende trofee overhandigd door voormalig profvoetballer Arthur Numan. De tweede plaats was voor het Fach Auto Tech-Porsche-duo Alexander Fach/Alexander Schwarzer, David Schumacher en Salman Owega eindigden met de Mercedes van HRT als derde.

Maximeoosten
Maxime Oosten

Volgende afspraak: Historic Grand Prix Zandvoort van 21 tot en met 23 juni a.s.

Het DTM-weekeinde was het eerste grote publieksevenement van het seizoen 2024 op Cicuit Zandvoort, maar liefhebbers hoeven niet lang te wachten voor de volgende afspraak, want al over twee weken, van vrijdag 21 tot en met zondag 23 juni, staat met de Historic Grand Prix Zandvoort opnieuw een hoogtepunt op de kalender. Historische formulewagens, sportwagens en toerwagens laten drie dagen lang de rijke geschiedenis van de autosport herleven. Voor meer informatie en kaartverkoop: www.historicgrandprix.nl.

Dtm start zaterdag
DTM Start Zaterdag 8-6-2024
Larry ten voorde
Larry ten Voorde
Pitwalk
Pitwalk
Robert de haan
Robert de Haan

Partners van Circuit Zandvoort

Meer over onze partners