flag NL
75 jaar Circuit Zandvoort

Een circuit met een verhaal

Gepubliceerd op 19 januari 2024

Circuit Zandvoort bestaat 75 jaar en daarmee is dit een uitgelezen jaar om het roemrijke verleden goed vast te leggen. Dat doen we in een prachtig magazine, het is een document geworden met veel warme en indringende herinneringen van coureurs en autosportliefhebbers, die samen het verhaal van ons circuit vertellen. De aankomende weken nemen we je graag digitaal mee in deze verhalen.

Linked In Template 3 3 2

Eerlijk is eerlijk, mijn eerste herinnering aan Circuit Zandvoort was er een met minder allure dan al die hoogtepunten die aan bod komen. Pas toen ik werd gepolst om algemeen directeur te worden, in 2017, zette ik voor de eerste keer voet op het circuit. Dat was op een grauwe zaterdagochtend in november. Samen met mijn zoon reed ik naar Zandvoort om me een beeld te vormen van de locatie waar een mooie klus klaar zou liggen.

De pitstraat stond die dag vol met de mooiste auto’s van Race Planet, maar verder lag het circuit er redelijk triest bij. Zeker voor iemand die geen pure autosportliefhebber was, was het geen fraai plaatje. Mijn zoon keek me vragend aan en dacht op dat moment waarschijnlijk hetzelfde als ik: wat kwam ik hier ook alweer doen?

Ik wist heel goed wat ik kon gaan doen, want ik had mijn eerste gesprekken met een aantal van de nieuwe eigenaren, onder wie Bernhard van Oranje en Menno de Jong, al achter de rug. Wat zij voor ogen hadden met het circuit paste juist heel erg bij mij: Circuit Zandvoort terugbrengen naar haar iconische status van weleer, waarbij het een locatie zou worden waar meer dan alleen autosport werd bedreven. Ik kon gaan doen wat ik bij Libéma ook deed als directeur Beurzen & Evenementen: locaties met een rijke geschiedenis professionaliseren, uitbouwen en verbreden; kortom toekomstbestendig maken.

Kort samengevat is Circuit Zandvoort inmiddels meer dan autosport alleen, maar wel met het behoud van haar rijke heritage en autosport-DNA. Over hoe we hier als team de eerste stappen in gezet hebben, zal ik in dit magazine meer vertellen.

Die grauwe zaterdagochtend ligt inmiddels meer dan zes jaar achter me. Het circuit heeft op vele vlakken een transformatie ondergaan, er is 365 dagen per jaar bedrijvigheid op allerlei gebieden, er ligt een schitterend Grade 1-circuit en last but not least hebben we inmiddels drie legendarische F1- races achter de rug. Een reis van zes jaar die je niet vooraf zou kunnen bedenken als scenario voor een spannend jongensboek, toch is het gebeurd. Wat een mooi gevoel geeft het om hier onderdeel van te kunnen zijn, zelfs op een grauwe zaterdag in november.

Robert van Overdijk

Algemeen directeur Circuit Zandvoort

Partners van Circuit Zandvoort

Meer over onze partners