flag NL
Partners

In de auto met: Carlo Kuijer van IDIS Nederland B.V.

Gepubliceerd op 9 september 2022

Van beveiligingscamera’s op de toegangsweg tot de pitlane cam: IDIS Nederland B.V. is verantwoordelijk voor alle camera’s - en bijbehorende apparatuur - op en rondom ons complex. IDIS-directeur Carlo Kuijer vertelt over zijn ervaring als coureur, het sterke partnership tussen IDIS en CM.com Circuit Zandvoort en meer.

IDIS is producent in cameraobservatie- en registratietechniek. Het Brabantse bedrijf kent een uniek klantenbestand, omdat “het product zich daarvoor leent”, aldus Kuijer. “Van de lokale kruidenier tot voetbalclubs en van supermarkten tot pretparken, je kunt het zo gek niet bedenken.” Toch is het lijntje tussen IDIS en de autosportsector nét wat dikker dan dat bij andere afnemers. Kuijer racete namelijk zelf ruim tien jaar lang, onder andere in Zandvoort. “Zowel met de Dutch Supercar Challenge als met andere series racete ik tussen de duinen. Denk aan weekenden als de Masters of F3, A1GP, DTM, Paasraces, enzovoorts. Dat maakt dat het voor ons relatief eenvoudig is om ons in te leven in de wensen en behoeften van het circuit”, stelt Kuijer.

Het partnerschap

Mede dankzij Kuijers netwerk in de autosport, ontstond er begin 2019 een samenwerking tussen het circuit en IDIS. “Wij werden door het circuit benaderd om alle systemen te optimaliseren en te vernieuwen. De afgelopen jaren moderniseerden we stap voor stap alle soft- en hardware op en rondom het circuitcomplex. Denk hierbij aan meldkamerapparatuur, trackcamera’s, beveiligingscamera’s, de pitlane cam en de integratie met FIA-systemen.” Een bijzondere case, volgens Kuijer. “Normaliter leveren wij aan installateurs en werken we niet direct met eindgebruikers. Dat is in dit geval dus net even iets anders, maar maakte de opdracht des te interessanter. Een directe samenwerking met de eindgebruiker zorgt - om in racetermen te blijven - voor kortere lijnen en maakt het mogelijk sneller te schakelen.”

Niek Oude Luttikhuis, trackmanager bij CM.com Circuit Zandvoort: “Ik ken Carlo al sinds jaar en dag. Toen IDIS tijdens een DTM-weekend extra beveiligingscamera’s plaatste voor de Dutch Supercar Challenge, kwamen we verder in gesprek. Wij waren toe aan een betrouwbaarder systeem, evenals een partij die mee kon denken in de problematiek. Voor ons is het belangrijk dat de beelden ook bij objecten met hoge snelheid scherp blijven. Carlo en zijn bedrijf vullen onze wensen helemaal in.”

Interview IDIS 2

Toekomst: beter, sneller, veiliger

Op de vraag hoe de toekomst eruitziet op het gebied van camerasystemen, geeft Kuijer uitgebreid antwoord. “Beter, sneller en veiliger. Ons doel is om met minder resources (en handjes) dezelfde of zelfs betere resultaten te behalen. Om een voorbeeld te geven: momenteel zijn we bezig met grindbakdetectie, een vorm van artificial intelligence (AI). Hiermee worden operators op race control ontzorgd en kan er wanneer er een auto stilstaat langs de baan direct actie worden ondernomen. Zo is het mogelijk om bijvoorbeeld gelijk een gele vlag in te zetten of een reddingsdienst aan te sturen.” Kuijer vervolgt zijn verhaal met een glimlach: “De grindbakdetectie is slechts een voorbeeld van de innovaties waar wij ons mee bezighouden. Natuurlijk zijn er veel meer moderne oplossingen. Ook wanneer iemand tegen de richting inrijdt detecteert het camerasysteem dat. Ik heb zelf ooit geprobeerd een metertje achteruit te rijden in de pitstraat. Daar kwam ik destijds mee weg, maar met onze systemen is dat niet meer mogelijk!”

Kuijer sluit af: “Zonder te geinen: wij streven ernaar om - samen met het circuit - alles op en rondom het complex steeds beter en veiliger te maken. Op die manier is het mogelijk om nog lang te genieten van het circuit als allround evenementenlocatie.”

Partners van Circuit Zandvoort

Meer over onze partners